Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de meest bekende behandelmethode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De TCG is een eeuwenoude, beproefde geneeskunst. Deze is gebaseerd op het principe dat levensenergie (Qi, zeg chi), via energiebanen(meridianen) door het lichaam stroomt. Deze meridianen zijn met elkaar en de verschillende organen verbonden. Ze vormen als het ware een web door het gehele lichaam, waardoor overal Qi en Xue (bloed) kan komen.

Volgens de leer van de TCG zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mentale en emotionele processen hebben invloed op lichamelijke aandoeningen, en andersom. In een gezond lichaam is de energie in balans. Gezondheidsklachten zijn een teken dat de balans tussen de Yin en Yange energie verstoord is.

Behandeling vanuit de TCG is erop gericht om de balans tussen Yin en Yang in het lichaam weer in een energetisch evenwicht te brengen, hierdoor kan het lichaam weer in balans komen. Acupunctuur is een van de mogelijkheden binnen de TCM. Deze veilige en natuurlijke geneeswijze kan effectief worden ingezet bij uiteenlopende lichamelijke en mentale klachten, zowel acute als chronische. Of klachten waar de westerse geneeskunde vaak geen oplossing voor heeft. Enkele voorbeelden hiervan ziet u op de homepagina.

Op de meridianen liggen acupunctuurpunten, die elk een eigen functie hebben. Door een combinatie van deze punten te gebruiken kan er weer balans in het lichaam ontstaan. Met Acupunctuur gebeurt dit door zeer dunne steriele naalden in het lichaam te brengen. Het inbrengen van de acupunctuurnaalden is nagenoeg pijnloos. Ze blijven ongeveer 30 minuten zitten. Acupunctuur heeft nagenoeg geen negatieve bijwerkingen en kan op zichzelf een of in aanvulling op de Westerse reguliere zorg worden ingezet. Naast Acupunctuur zijn er enkele ondersteunende technieken mogelijk om te gebruiken. Zoals Cupping, Moxa en Guasha.